A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: míg Balatonfüreden átlagosan 1,18 millió forint a négyzetméterenkénti ár, Balatonakarattyán már átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők az új építésű lakások négyzetméterét - közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény idézte Kosztolánczy Györgyöt, az Otthon Centrum vezérigazgatóját, aki elmondta, jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árák alakulásában.

A legnépszerűbb magyarországi nyaralóövezetben 65 projektben 2500 lakás épül, ezeknek nagyjából a fele érhető el jelenleg. A projektek kínálati fajlagos átlagára 1,81 millió forint négyzetméterenként - ismertette a cég vezérigazgatója, aki arról is beszámolt, hogy a projektszámok ugyan megegyeznek az előző negyedéves értékkel, ám jelenleg 7 százalékkal kevesebb lakás épül.

Kiemelték, hogy a legtöbb projekt és lakás Siófokon épül, ahol 19 projektben 740 lakás kivitelezése kezdődött el. A tópart legnagyobb városában átlagosan 2,1 millió forintért kínálják az új lakások négyzetméterét, ami 2,8 százalékkal múlja felül az előző negyedéves értéket.

Siófok után kilenc projekttel Balatonlelle következik, míg Balatonfüreden, Balatonszemesen, Keszthelyen és Zamárdiban négy-négy projekt van folyamatban.

Balatonszemesen körülbelül 350, Keszthelyen 263, Balatonlellén pedig 218 új lakás épül - tették hozzá.

Kosztolánczy György arra is felhívta a figyelmet, hogy a legolcsóbb és a legdrágább település átlagos kínálati négyzetméterára között háromszoros a különbség: A legolcsóbb város Balatonfüred 1,18 millió forinttal, amelyet Badacsonytomaj 1,2, Fonyód 1,44 millió forinttal követ. A tópart legdrágább települése Balatonakarattya, ahol az új építésű lakások négyzetméterét átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők. A második helyen Zamárdi, a harmadikon Alsóörs áll, a településeken az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 2,24 millió, illetve 2,14 millió forintot tesz ki.

Címkék: ingatlan, Balatonszemes, építkezés, Balaton, ár, Zamárdi, Balatonlelle, Siófok, gazdaság