Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése augusztusra. A szezonális modell, amely az előző két hónapban meglehetősen jól teljesített, összességében átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos idővel számol. Átmeneti hőhullámok akár többször is előfordulhatnak majd, de tartós, extrém hőség, illetve hosszan tartó, nagy szárazság az idén nem valószínű.

Európa északi, északnyugati tájain ciklonok okoznak változékony, az ilyenkor szokásosnál hűvösebb időt. A Brit-szigetek környékén, valamit Skandinávia nagy részén a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 15-20 fok között alakulnak. Ezzel szemben a kontinens déli területein nagy tömegű, igen meleg levegő halmozódott fel, nem egy helyen mérnek 35-40 fok közötti maximum hőmérsékleteket.

A Kárpát-medence a két légtömeg határán, az átmeneti zónában helyezkedik el, ami időnként kissé változékonyabb, mozgalmasabb időjárást eredményez.

Hazánk időjárását a következő időszakban a fent említett ciklonok hidegfrontjai, valamint a közelünkben átmenetileg megerősödő anticiklonok peremén érkező afrikai eredetű, száraz, igen meleg léghullámok határozzák meg. A néhány napos száraz, kánikulai időszakokat kevésbé meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő követi.

Nem túl nagy eséllyel ugyan, de a közelünkben megerősödő anticiklonok a későbbiekben akár omega anticiklonná, blokkoló anticiklonná is fejlődhetnek. Ez a tartósabban fennálló magasnyomású képződmény elzárja a kontinens belsejébe induló hűvösebb, nedvesebb légtömegek útját, ugyanakkor biztosítja a száraz, igen meleg léghullámok folyamatos beáramlását. Ez az időjárási helyzet hosszan elhúzódó kánikulát eredményezhet.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra.

3. Ábra: jelentős a hőmérsékleti kontraszt Európa felett. Amíg az északi, északnyugati területeken kifelezetten hűvös az idő, addig a kontinens déli tájain nagy tömegű, forró levegő található. A Kárpát-medence többnyire az átmeneti zónában helyezkedik el, ami szélsőségektől mentes, meleg nyári időt eredményez.

4. Ábra: a következő időszakban is folytatódhat a kisebb hőmérsékleti hullámvasút. Erős felmelegedések és kisebb lehűlések váltogatják majd egymást, összességében meleg, nyári időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikua, augusztus, hőség, nyár, időjárás