Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése októberre. A modell az előző hónaptól eltérően átlagos hőmérsékletű, vagy ettől kissé hidegebb, összességében a szokásosnál szárazabb idővel számol. Átmeneti felmelegedések előfordulhatnak majd, de a szeptemberihez hasonló tartós, késő nyárias idő már nem valószínű.

A kontinens déli területei felett még meglehetősen meleg légtömeg helyezkedik el, a legmagasabb nappali hőmérsékletek továbbra is 30 fok közelében alakulnak és többnyire a napos, száraz idő a jellemző. Ezzel szemben Európa északi tájain már késő őszies, helyenként kora télies az idő, a legmagasabb hőmérsékletek már a 10 fokot sem érik el és többfelé alakul ki csapadék.

A következő időszakban az északi hideg légtömeg tovább erősödik, terjeszkedik, így Európa felett meglehetősen nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki. A kontinens középső területei, beleértve a Kárpát-medence térségét is a két légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik majd el. Erre az időjárási helyzetre a meglehetősen változékony, hideg és melegfrontokkal tarkított idő a jellemző.

A hónap során az észak-európai anticiklonok áramlási rendszerében érkező hideg légtömegek, illetve az északnyugat-európai ciklonok előoldalán áramló enyhe léghullámok alakítják majd időjárásunkat. Hazánk a hónap első felében a hideg zónához tartozik majd, azaz az ilyenkor szokásosnál jóval alacsonyabb hőmérsékletekre számíthatunk.

A későbbiekben azonban fokozódhat az atlanti ciklontevékenység, melynek hatására ismét délnyugati áramlás alakulhat ki felettünk. A hideg kezdet után tehát fokozatos enyhülés kezdődik, a hőmérsékletek a hónap közepétől már a sokévi átlagnak megfelelően, esetleg annál kissé magasabban alakulhatnak majd. Az átmeneti változékony idő után anticiklonális hatások érvényesülhetnek időjárásunkban, azaz visszatérhet a napos, csendes idő.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzés értékű.

1.ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre
1.ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre
2. ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre
2. ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre
3. ábra: Európa északi területei felett már meglehetősen hideg légtömeg helyezkedik el, ugyanakkor messze délen, délnyugaton még tartja magát a meleg. A Kárpát-medence a két légtömeg határán, de a hónap első dekádjában inkább a hideg zónában helyezkedik majd el
3. ábra: Európa északi területei felett már meglehetősen hideg légtömeg helyezkedik el, ugyanakkor messze délen, délnyugaton még tartja magát a meleg. A Kárpát-medence a két légtömeg határán, de a hónap első dekádjában inkább a hideg zónában helyezkedik majd el.
4. ábra: a jövő heti erős lehűlés után, fokozatos, de kismértékű enyhülés valószínű
4. ábra: a jövő heti erős lehűlés után, fokozatos, de kismértékű enyhülés valószínű.
5. ábra: a hónap közepére ismét aktivizálódhatnak az atlanti ciklonok, ezek előoldali áramlásában pedig újabb enyhe léghullámok érkezhetnek fölénk
5. ábra: a hónap közepére ismét aktivizálódhatnak az atlanti ciklonok, ezek előoldali áramlásában pedig újabb enyhe léghullámok érkezhetnek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, ősz, ciklon, október, időjárás, lehűlés, nyár, fagy, front, meleg, csapadék