Egy sekély ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, ennek hatására változékony, gyakran csapadékos az idő. Péntek estig több csapadékzóna is érintheti megyénket, ezekből összességében többfelé várható újabb eső, zápor. Kisebb körzetekben akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A vastagabb felhőzet miatt enyhék lesznek az éjszakák, napközben viszont nem sokat emelkedik a hőmérséklet, általában 10-12 fok közötti csúcs értékeket mérhetünk majd.

Szombatra már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, egyre nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet. Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, az igazi enyhülés azonban majd vasárnaptól veszi kezdetét.

Megjegyzés: a várható csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól szakadozhat fel jelentősebben a felhőzet. Eleinte többfelé, majd a délutáni óráktól már csak elszórtan várható újabb eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól további jelentős felmelegedés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek a jövő hét elején már megközelíthetik a 20 fokot. Eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a hét közepétől ismét változékonyabbra, felhősebbre fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, felhő, ősz, csapadék, időjárás