Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért fontos, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét ezekre a megváltozott körülményekre.

A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni és érdemes megvizsgálni minden biztonsági berendezést, tartozékot. Nemcsak az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére kell figyelni, hanem fontos a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő is. Az ablaktörlő gumikat érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott ablaktörlők gátolják a gépkocsiból történő megfelelő kilátást.

Ilyenkor a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban, körültekintőbben kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, valamint rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatók!

A megváltozott időjárási viszonyok miatt, amikor a hőmérséklet gyakran 7 fok alá süllyedhet, ezért a biztonságos közlekedés érdekében célszerű a gépjárműveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi a hideg időben nem biztosít megfelelő tapadást!

A kerékpárosok feltétlenül ellenőrizzék járművük előírásszerű felszereltségét, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. Nélkülözhetetlen kellékei a kerékpároknak az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű, előírásoknak megfelelő hátsó prizma. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul a biztonságukhoz.

A gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon, hiszen a rosszabb látási viszonyok miatt biztonságosabb világosabb öltözetet viselni. Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet.

A fákról az úttestre lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik annak felületét, amely szintén balesetveszéllyel jár!

A betakarítás idején az utakon több munkagéppel, lassú járművel, valamint állati erővel vont járművel találkozhatunk. A földekről az útra felhajtó munkagépek vezetői sokszor az előírásoktól eltérően nem takarítják meg a járművük kerekeit a rátapadt sártól, mely az úttestre kerülve balesetveszélyt jelenthet. Az állati erővel vont járművek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után az utakon, ezért célszerű a járművezetőknek lassabban, körültekintőbben közlekedni.

Címkék: közlekedés, ősz, baleset, tél, kék hírek