Megérkeztek a tankönyvek a szentbalázsi általános iskolába. Szétválogatásukat követően minden osztályfőnök megkapja a csomagokat, amiket aztán a gyerekenek adnak át. Szentbalázson alig van tanuló, akinek fizetnie kéne a tankönyvekért.

- Az idei évben 123 beírt tanulónk van, 73 alsó tagozatos és 50 felső tagozatos. Az alsó tagozatosok államilag ingyen kapják a tankönyvet, a felső tagozatosok közül 33 normatív támogatott és 17 fizetős tanulónk van. ez a 17 fő a tanulók 14 százaléka - foglalta össze a Szentbalázsi Körzeti Általános Iskola igazgatója, Keresztes Mária.

A megyei kormányhivatal nagytermében ma a pedagógusoknak tartottak szakmai évnyitót. Az oktatásban szeptembertől beálló változásokat, a pedagógusok munkáját érintő módosításokat és a következő években várható fejlesztéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára részletezte. Sipos Imre az első két évfolyam rövidített óráiról is beszélt.

- Nem azt jelenti, hogy önöknek új csengetési rendet kell alkalmazni szeptember elsejétől. 45 perces, vagy éppen ahogy önök meghatározták a házirendjükben, olyan csengetési rendet kell használni, legalizáljuk azt a jó pedagógiai gyakorlatot, amelyet gondolom ebben a megyében, városban a sok kiváló pedagógus az első két évfolyamon haznált, ha 30 perc után a gyerek elfárad, akkor tudomásul veszem és 15 percig játszok vele - tájékoztatott az EMMI helyettes-államtitkára, Sipos Imre.

A fórumon az oktatási kerekasztal több hónapos egyeztetései is szóba kerültek. Szita Károly Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként vett részt akkor a tárgyalásokon és támogatta, hogy az oktatási intézmények is állami kézbe kerüljenek. Azonban azt is hozzátette: ettől még nagy felelősség hárul a településvezetőkre az oktatás elősegítésében.

- Egy fenntartó, egy felelősség. Ezt magam is üdvözöltem, és nem értettem egyet azon polgármester kollégáimmal, akik felelősségüket úgy határozták meg, hogy csak addig fontos számukra az oktatás, a tanár és a gyerek, amíg ők az épület tulajdonosai - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A konferenciának helyet adó kormányhivatal vezetője, Neszményi Zsolt pedig a pedagógusok felelősségét emelte ki.

- Olyan piacképes tudással rendelkező emberek kerüljenek ki az iskolából, akik majd az ország versenyképességét azzal segítik, hogy nem munkanélküliek lesznek, hanem olyan területen helyezkednek el, ahol termelhetnek, dolgozhatnak tanárként, egyszerű kétkezi munkásként, és hasznot hoznak az országnak - foglalta össze az SMKH kormánymegbízottja, Neszményi Zsolt.

A pedagógusokat követően a diákoknak is megtartják a tanévnyitókat rövidesen, hiszen nyolc nap múlva szeptember elseje lesz.

Címkék: tanár, tanév, iskola, kultúra