Több mint 5 milliárd forintot fordít a kormány a gyermekek korai fejlesztésére. Az a cél, hogy az érintett családok minél előbb megtalálják a megfelelő szakembert és terápiát, lehetőleg még a gyermekek 3 éves kora előtt. A pedagógiai szakszolgálat Kaposváron jelenleg több mint 100 kisgyermeket gondoz.

A mozgását és az izmait is fejlesztik a 2 és fél éves Csengének a Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kaposvári Tagintézményénél. A kislányt már néhány hónapos kora óta hordja a szakszolgálathoz az édesanyja. Nagyobb testvérének a mozgását is itt fejlesztették.

Rajta kívül 125 gyermeket gondoznak a kaposvári tagintézményben. A szakemberek azt mondják: egyre több kisgyermeknek van szüksége korai fejlesztésre. A kutatások ugyanis bebizonyították, hogy ha a gyermekek fejlődése az első években nem megfelelő, akkor annak egész életre kiható következményei lehetnek.

- Egy éves korunkig a legdinamikusabb leggyorsabb fejlődés megy végbe a szervezetünkben. Ilyenkor alakunak ki a mozgásnyelvi funkciók. A szociális kompetenciák készségei, az érzelmi biztonság, a fizikai státusz. Ezek pedig mind nagy mértékben befolyásolják a gyermek további életlehetőségeit - foglalta össze a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kaposvári Tagintézményének igazgatója, Csikvárné Takács Anikó.

Több mint 5 milliárd forintot fordít a kormány a gyermekek korai fejlesztésére.
Több mint 5 milliárd forintot fordít a kormány a gyermekek korai fejlesztésére.

A Napsugár Gyógypedagógiai Központ csoportos órákat tartanak a piciknek, akik hetente egyszer vagy kétszer járnak ilyen foglalkozásokra.

Mivel a korai fejlesztéssel jelentős javulás érhető el a gyermekek fejlődésében, a kormány támogatást is nyújtana az intézményeknek. A fejlődési kockázatok mielőbbi kiszűrésével és a különböző ágazatok közötti együttmőködés javításával is segítenék azt, hogy a szülők minél előbb szakemberhez jussanak.

A tervek szerint összesen több mint 5 milliárd forintot fordíthatnak majd az intézmények a fejlesztésre. Ráadásul a kormány célja az is, hogy az ellátás azokban a térségekben is elérhető legyen, ahol eddig nem volt az.

Címkék: korai, kormány, fejlesztés, kultúra