Az érzelmi intelligencia is fejleszthető 

Gyakorlatilag minden olyan szituációban, amelyben valamilyen társas közegnek is fontos jelentősége van, ott nem mindegy az sem, hogy mennyire rendelkezünk magas EQ-val. Igazán jó hír azok számára, akiknek nem idegen a saját maguk fejlesztése, hogy ezen a területen is lehetőségünk van továbblépni a saját régebbi önmagunkon. 

Az Onlinepszichológus.net pszichoterápiás szolgáltatásain keresztül elindulhatunk azon az úton, amelynek a végén ebből  a szempontból is egy jobb önmagunkra lelhetünk.

A szubjektív tényezők is rengeteget számítanak 

Gondoljunk csak bele abba, hogy az, hogy mennyire szívesen dolgozunk együtt valakivel, nem csupán azon fog múlni, hogy pontosan azokkal a képességekkel és tudással rendelkezik-e, amely nélkülözhetetlen az adott munkakörben. Mivel minden feladatnál óhatatlanul is együtt dolgozunk másokkal, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nyomot hagynak bennünk eközben.

Amennyiben alapvetően a munkavégzés nem követeli meg a napi szintű kontaktot, illetve kevés a személyes találkozó, például home office-ban történő munka esetén, nemhogy elhanyagolhatóvá válna ez a tényező, inkább sokkal nagyobb jelentőséget kap. Ez az a pont, ahol minden apróság számít, és az online kommunikáció miatt időnként előfordulhat az is, hogy félreértések bonyolítják a helyzetet.

Aki magas szintű érzelmi intelligencia birtokában van, az mindig képes lesz arra, hogy teljesen megértse más emberek érzéseit és azokat a motivációkat, amelyek a tetteik hátterében álltak, ám a saját maga képviseletében sem vall kudarcot.

Az érzelmi intelligencia alkotóelemei

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen önismerettel bírunk. Nem véletlen, hogy az, aki öntudatosabb, nagyobb valószínűséggel fog úgy viselkedni, hogy a saját érzelmei nem ragadják magukkal. Jellemző, hogy az, aki az EQ terén magas eredményeket tud mutatni, az képes átélni akár a Flow-t is.

Az empátia az a tényező, amellyel jobban meg tudjuk érteni a másik nézőpontját, s ennek megfelelően tudjuk alakítani azt is, hogy mi szolgálhatna megelégedettségükre, mit vár tőlünk a munkaadónk. A lelki ellenállóképesség, a reziliencia.

Magas érzelmi intelligencia birtokában azáltal, hogy jobban kommunikáljuk a saját igényeinket, megértjük a másik ki nem elégült vágyainak sürgető késztetését, valamint mindezekről nyíltan, felesleges indulatoktól  mentesen tudunk beszélni. 

A legnagyobb kérdés az az, hogy képesek vagyunk-e arra, hogy az egónkból leadva azt mondjuk: mindenkinek szeretnénk, hogy jó legyen, s ezt a munakehyli célokkal összhangban valósítjuk meg.

Címkék: pszichiáter, empátia, érzelem, intelligencia, beilleszkedés, terápia, pszichológus, lélek, munkahely, reklám, online