A tavaly ősszel, fiatalon, 29 éves korában elhunyt Lábas Juditra emlékeztek szombaton, Kaposváron a Toldi Lakótelepi Tagiskolában rendezett leány mini röplabda-emléktornával. Sokan szerették és tisztelték a Toldi iskola egykori növendékét, majd tanárát, a Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely edzőjét, akiről a megható megnyitó ünnepségen Héra Zoltán iskolaigazgató és Dér Tamás alpolgármester is megemlékezett. 

Míg a gyermekek lelkesen játszottak, a szüleik (és osztálytársaik) pedig hangosan szurkoltak, addig a tanárok és a munkaközösség nem kevésbé elszánt tagjai közös erővel az iskola udvarát tették rendbe amolyan társadalmi munka keretében. Az osztályok számára plakátversenyt hirdettek, amelynek a témája természetes a röplabda és Lábas Judit volt. A zsűri által kiválasztott legjobb két alkotás készítői – nevezetesen a 3/A. és a 6/A. osztály – 25–25 ezer forinttal gazdagodott a kaposvári röplabdasport önzetlen mecénásának, Horváth Évának a jóvoltából, amelyet osztálykirándulásra fordítanak.

A tornateremben két csoportban kezdődtek meg a küzdelmek a helyezésekért, majd a keresztjáték és a helyosztó csata következett a sorban. Csaknem nyolc órán keresztül játszottak a gyerekek, és végül a Kaposvári Röplabda Akadémia A-jelű együttese szerezte meg az első helyet, miután a döntőben 0-1-ről fordítva 2-1-re nyert a Tatabánya ellen. A harmadik helyen a kalocsai lányok zártak. A szervezők jóvoltából a győztes csapat egy vándorserleget is átvehetett, és senki sem tért haza érem és ajándék nélkül.  

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott torna záróakkordjaként az iskola tanáraiból álló válogatott egy olyan csapattal csapott össze, amely azokból a nagyobb toldisokból állt, akik Lábas Juditnál kezdték a röpis pályafutásukat. A napot este a közös gyertyás megemlékezés zárta. Megannyi virág és mécses borította be az iskola előtt álló emlékoszlop talapzatát, amelyet a nagy kaposvári röplabdás és toldis család képviselői helyeztek el.

A végeredmény: 1. RÖAK „A” csapata Warmbir Kristina, Becker Georgina, Szerencsés Mimi, Kovács Lili Hanna, Stettner Zsófia, Berke Zsófia, Stirling Anna, az edzőjük Rák Rebeka), 2. Tatabánya, 3. Kalocsa, 4. RÖAK-Toldi „B” csapata (Márvai Nóra, Zana Fanni, Vida Bonita, Pál Boglárka, Nagy Franciska, Adamczyk Alexandra, Nagy Csenge, az edzőjük Seres Szilvia), 5. RÖAK-Toldi „A” csapata (Kiss Boglárka, Balogh Dominika, Joó Noémi, Cselők Bonita, Fülöp Fanni, Vértes Hanna, az edzőjük Seres Szilvia), 6. RÖAK „B” csapata (Vörös Viktória, Vörös Tímea, Mettner Andrea, Limbek Leila, Tóth Jázmin, Vértes Dorottya, az edzőjük Rák Rebeka), 7. Veszprém, 8. Szombathely.

A díjakat a kaposvári röplabdasport két legendás alakja, Vermesné dr. Merő Zsuzsanna és Gáspár István, valamint Héra Zoltán igazgató, illetve az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem NB I-es női csapatának három tagja, Csitári Virág, Horváth Alexandra és Pedranzini Letizia adták át.

Címkék: Lábas Judit, emléktorna, Kaposvár, sport