A nagy ellenfelek közül a korábbi háromszoros bajnok és kétszeres kupagyőztes VRC Kazincbarcika az előző két idényben dobogóra állhatott a bajnokságban, az idén pedig, hosszú idő után, újra döntőt játszott. A játékoskeretben négy válogatott – Juhász Péter, Kecskeméti Péter, Kovács Zoltán, Toronyai Miklós – és több szerb idegenlégiós is szerepel, így kimondva, kimondatlanul az aranyérem megszerzése a céljuk.

Az elmúlt évtizedek egyik meghatározó, háromszoros bajnok és kupagyőztes egyesülete, a Kecskeméti RC 2008 után először nem jutott be a bajnoki döntőbe az idén. Meghatározó játékosok is távoztak tőlük a nyáron, de a csapat kerete továbbra is erős, amelynek több válogatott játékos – Csala Bernát, Nagy Péter, Dorcsák Lajos, Mészáros Dömötör – is tagja. A klub (amelynek új névadó szponzora is lett) célja továbbra is az első négybe kerülés.

Kecskeméti RC

Az 1950-ben alapított Pénzügyőr SE férfi röplabdacsapata 2014-ben jutott fel az első osztályba, ahol első idényében a 6. helyen zárt, míg 2016-ban a hetedik helyen fejezték be a küzdelmeket. A mostani bajnokságban azonban komolyabb terveket szövögetnek, ennek érdekében igazolták le többek között korábbi csapatkapitányunkat, a profi sportolással felhagyó 28-szoros válogatott Bagics Balázst és a 11-szeres válogatott Tóth Andrást, akik nem mellékesen együtt nyerték meg az idei strandröplabda-bajnokságot. A klub harmadik válogatott játékosa Szalai Szabolcs, aki korábban 20-szor lépett pályára nemzeti csapatunkban. Velük megerősödve a minimális elvárás a négy közé kerülés a bajnokságban.

A szintén fővárosi MAFC-BME 2005 óta megszakítás nélkül szerepel az élvonalban, és eddig három alkalommal (2006, 2009, 2014) szerzett bajnoki bronzérmet. A társaság rendre a négy közé kerülés határán mozog. Az új idényre ráadásul több, neves játékost is igazoltak, így például Jánossy Bálintot, Lesznyik Károlyt, Bán Viktort és Horváth Balázst.

A szolnokiaknak – nagy csalódásukra – az előző bajnokságban nem sikerült a legjobb nyolcba kerülniük, és végül a kilencedik helyen zártak. A nyáron komoly erősítésbe fogtak, le- (illetve vissza) igazolták többek között a Fino korábbi centerét, Rása Alexet, valamint Krupánszki Olivért, Török Rolandot és egy brazil légióst is szerződtettek. Ezzel a kerettel minden bizonnyal nem csak a nyolcba kerülés lesz majd a cél.

Az 1951-ben alapított dunaújvárosi egyesület férfi röplabda-szakosztálya 1984 óta tagja megszakítás nélkül az NB I-nek. Legnagyobb sikerük a 2002-ben megszerzett bajnoki cím volt, emellett kétszer (2001, 2004) játszhattak még bajnoki döntőt és hatszor szerezték meg a bronzérmet, legutóbb 2011-ben. Az elmúlt két évben viszont egy megfiatalított csapattal vágtak neki a bajnokságnak, 2015-ben nyolcadikak, legutóbb viszont már ötödikek lettek.

(a hunvolley.hu nyomán)

Címkék: kezdés, Dunaferr, szezon, Fino, röplabda, sport